Tuin_JdeG_89_web
10-jarig jubileum in Jacob de Graeflaan!:

30.08.2021

In november 2021 wonen wij alweer 10 jaar in Jacob de Graeflaan. Veel mensen woonden er al vele jaren en we voelden ons lang de groentjes van de straat. Toen we naar huizen keken en de straat inreden wisten we meteen; hier zouden we graag willen wonen.

En wonen doen we hier zeker graag. Een rustig hofje en een comfortabel huis, waar we goed thuis kunnen werken. Vooral in de Coronatijd was dat heel belangrijk. Dichtbij Schiphol – heel handig omdat we voor ons werk als onderzoekers vaak naar het buitenland reizen. Ook dichtbij Amsterdam waar Ank werkt als verloskundige. En niet te vergeten, heel dichtbij het Amsterdamse bos en de Middenpolder voor onze vele fietstochtjes.

Toen we hier kwamen wonen hebben we de buren uitgenodigd voor een housewarming party. Ank was dit gebruik gewend in het Noorden van Nederland. En Charles had in Ghana ook altijd veel contact met de buren. De reacties waren heel positief en we hoorden dat het in de Jacob de Graeflaan niet gebruikelijk was om alle buren uit te nodigen. Al gauw ontstond het idee om elkaar jaarlijks te ontmoeten en met Ger en Els (destijds de bewoners van nummer 67), Willy en Evelien (nummer 101) en George en Ingrid (nummer 59) hebben we toen een straatfeest georganiseerd. We besloten om het heel eenvoudig te houden. Wat briefjes bij iedereen door de brievenbus, een aantal tafels neerzetten en iedereen vragen om wat eten en drinken mee te nemen. De eenvoud was de kracht van het straatfeest. De eerste keer was heel gezellig. Er was eten uit allerlei culturen. En de toespraak van Ger was weergaloos. Hij noemde alle landen op die in ons hofje zijn vertegenwoordigd – iedereen was verrast dat we zo’n multiculturele straat hebben!

Het was duidelijk dat dit een terugkerend fenomeen moest worden. Elk jaar op de laatste zaterdag van de lagere school vakanties houden we sindsdien het straatfeest. De formule is grotendeels hetzelfde gebleven. Wel kwam er een partytent voor als het regende, kinderen kwamen met versieringen en zelfs een straatquiz en Peter, de broer van Ank, speelde gitaar zodat we lekker konden zingen bij de vuurkorf.

Toen kwam Corona. Vorig jaar werd het feest afgeblazen. Dit jaar zaten we te dubben. Andere enthousiastelingen sloten zich aan bij de discussies van het organiserend comité. Zelf eten meebrengen was er deze keer niet bij. Wel kwam ‘Holy Moly Pizza’ pizza’s bakken in de straat en nam iedereen zelf drinken mee. En het springkussen voor de kinderen was een absolute hit; we verwachten dat dit een blijvertje wordt!

Inmiddels hebben Olga (nummer 87) en Bastiaan (nummer 71) de organisatie van het straatfeest overgenomen. En wij? Onze verwachtingen over het wonen in de Jacob de Graeflaan zijn meer dan uitgekomen. Wij blijven nog zo lang mogelijk wonen in deze gezellige straat!

Charles Agyemang en Ank de Jonge, van nummer 89.