Dakrenovatie_web
Dakrenovatie op nr’s 83 en 85:

15.06.2014

Na bijna 20 jaar was het zover: nieuwe dakbedekking op de opbouw. De laatste jaren trokken de shingles krom. Maar het dak lekte niet, dus het probleem was meer van cosmetische aard. Maar toch. Wij wilden ellende voorblijven en de shingles hebben een levensduur van ca 20 jaar, dus maar eens rondvragen. 

Blijkbaar hebben de dakdekkers het nog niet zo slecht (of misschien was de opdracht voor dakdekkers niet aantrekkelijk genoeg) want het kostte nogal wat energie om dakdekkers te vinden die langs wilden komen of een offerte wilden doen. In één geval werd ons gevraagd om een bedrag te betalen voor het langskomen en offerte maken. Dat dus niet gedaan. Twee keer voor niets thuis gewacht op een dakdekker; die kwam niet opdagen. Uiteindelijk drie bedrijven gevonden die een offerte maakten.  

Wij hebben naar verschillende materialen gekeken: natuursteen, zink en shingles. Natuursteen is duur. Zink verwarmt de opbouw nogal, dus uiteindelijk gekozen voor shingles. 

De drie offertes lagen nogal uit elkaar, qua specificatie en prijs. De goedkoopste offerte was zeer summier. Bovendien weken de maatvoeringen nogal af van die van de andere twee offertes. Minder…daarom goedkoper? Een andere leverancier - een bekende in Amstelveen - wist weinig van een bepaald type materiaal en had meer dan 4 weken nodig voor het opstellen van de offerte. Uiteindelijk gekozen voor Boko, West-Knollendam. Die kenden wij nog van het Schipholproject. De offerte was goed gespecificeerd, de renovatie heet meest compleet (ook het zinkwerk en luchtinlaten vervangen) en qua prijs in de middenmoot. Vier weken na acceptatie begon het werk. Boko had het werk uitbesteed aan een bedrijf uit Wormerveer. Die voerden het werk snel en goed uit. Vriendelijke mensen. Binnen een week was de klus geklaard. En… bij het wegnemen van het oude materiaal bleek dat er toch sprake was van lekkage. Een paar vierkante meter aan houtwerk was verrot en moest vervangen worden. Maar goed dat wij de renovatie in gang hadden gezet. De eerste 20 jaar zitten wij droog. 

Robert Peterson (#85)